You are here
Tőzsde – Vegyesen nyitottak a New York-i indexek      Pénzügy 

Tőzsde – Vegyesen nyitottak a New York-i indexek  

Vegyesen, de előző napi záróértékük közelében nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei kedden. A befektetők aggódnak amiatt, hogy a napelemekre és mosógépekre kivetett amerikai importvámok azonnali válaszlépéseket válthatnak ki, ez pedig visszavetheti a nemzetközi kereskedelmet.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,27 pontos pluszban, míg az S&P 500-as mutató 23,81 pontos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 15,15 pontos mínuszban indította a kereskedést.
Dél-Korea és Kína máris tiltakozott amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn jóváhagyta az importvámok bevezetését. Szöul jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul.
A mutatókat ugyanakkor felfelé húzzák a vártnál jobb vállalati gyorsjelentések. Kiemelkedik a Netflix internetes műsorszolgáltató társaság, amelynek több 10 százalékkal nőtt az árfolyama, így piaci tőkeértéke most először 100 milliárd dollár fölé emelkedett. A vállalat 3,286 milliárd dolláros bevétel mellett a vártnál nagyobb, 185 millió dollár nyereséget termelt.
A nyugat-európai értéktőzsdéken nyereséges volt a kereskedés délután fél négykor, a befektetők kockázatvállalási kedvét növelték a kedvező gyorsjelentések, valamint az, hogy véget ért az amerikai kormányzati leállás, három nap elteltével, keddtől ismét működik minden kormányhivatal az Egyesült Államokban.
A londoni FTSE-100 index 0,28 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,75 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,02 százalékos pluszban állt az amerikai piacok nyitásakor. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,21 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index ugyancsak 0,21 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,23 százalékkal nőtt.
A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2268 dollárt adtak, 0,05 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,41 százalékot veszített értékéből a dollár, 110,46 jenen forgott.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik a biztató világgazdasági növekedési kilátások és a kitermeléskorlátozás folytatására tett OPEC-ígéret együttes hatására. A legközelebbi, márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,99 százalékos nyereségben, 69,71 dolláron, a WTI-é pedig 0,94 százalékos pluszban, 64,17 dolláron forgott.
Hétfőn újabb történelmi csúcson zártak a New York-i tőzsdeindexek, miután a kongresszus megszavazta a költségvetési szervek és intézmények működésének finanszírozását átmenetileg, február 8-ig biztosító törvényeket. A Dow Jones 0,55 százalékkal, a Nasdaq Composite mutatója 0,98 százalékkal, a Standard & Poor’s 500-as mutató pedig 0,81 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI / Kép:    napi.hu  /

További Hírek:

Leave a Comment