You are here
Trükkök, hogy biztosan a legfinomabb dinnyét válasszuk Hasznos 

Trükkök, hogy biztosan a legfinomabb dinnyét válasszuk

Mire kell figyelnünk, hogy valóban ízes dinnyét válasszunk? Egy hevesi dinnyetermesztő árulta el a trükköket, ám ha mégsem bízunk a megérzésünkben, letölthetünk a telefonunkra egy dinnyekopogtató alkalmazást is.
A görögdinnye (latin nevén: Citrullus lanatus) egy misztikus, sehová nem sorolható növény: gyümölcsként ismerjük, szár típusát tekintve mégis a zöldségfélék közé sorolható, ráadásul a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik.

A dinnye fajtákat, külső színét, héját tekintve három csoportba soroljuk:

– csíkos, „crimson sweet” típusú dinnyék;
– fekete, más nevein: „sugar baby”, „nosztalgia”, „roméria” típusú dinnyék;
– tigriscsíkos, vagyis inverz csíkos, sárga bélű görögdinnyék.

Érdemes megfigyelni egyébként, mennyire átvették a csíkos, „crimson sweet” típusú dinnyék a dinnyepiac uralmát a „nosztalgia”, vagyis „sugar baby” típusú dinnyékkel szemben. Régebben egyszínű dinnye volt a módi, csíkosat szinte még nem is lehetett kapni. A termelők szerint ennek magyarázata rendkívül egyszerű és magától értetődő:
a csíkos dinnye cukortartalma, ízvilága, termeszthetősége és hozama előnyösebb fekete héjú társánál.

Kipp, kopp kopogok, találd ki, hogy jó vagyok!

Ugye ismerős a kép, ahogy a fiataloktól kezdve az idősekig mindenki, kopogtatjuk, paskoljuk a gömböket, miközben fél füllel a dinnyére tapadunk, magunk se tudva igazán, hogy mit is kell hallanunk, de már nagyszüleinktől is így láttuk. A szakértő ehhez csak ennyit fűz hozzá:

“Én nem hiszem, hogy a kopogtatással ki lehet választani a jó dinnyét, főleg úgy, ahogy a vásárlók csinálják, hogy csak tapicskolnak rajta. Az szól hordósabban, aminek lyukas a közepe, meg van szakadva, annak van olyan buhogósabb hangja, ez azt jelenti, hogy túlérett, ennyit lehet esetleg megállapítani róla. Én lehet, hogy ki tudnám válogatni kopogtatással a jó dinnyét, de mi sem erre a módszerre hagyatkozunk, hozzáértés nélkül pedig tényleg nem érdemes ezzel próbálkozni.”

Jó jel, ha a dinnye szára és az a körüli rész száraz, ez azt jelenti, hogy biztosan érett dinnyét fogunk kiválasztani.

Ami a színt illeti, az igazán jó görögdinnye hasa sárga, a haja zöld színű, ha csíkos görögdinnyéről van szó, fontos, hogy a csíkok minél inkább üssenek el egymástól:

– ha a zöld csík sötét, a másik meg egészen világos, akkor egy percig se habozzunk tovább,
finom dinnye fog az asztalra kerülni. A másik típusú, egyszínű, „nosztalgia” vagy „roméria” dinnyénél a matt, sötét színűt, szinte feketét keressük, ugyanakkor az igazán jó nosztalgia dinnyének a hasa sárga, így erre is érdemes figyelni.

Egy fontos trükk még a termelőtől: a dinnye szedésekor a szár vágásánál a lé kifolyik, így egy cukros lerakódás lesz rajta, ami alapján meg lehet mondani, hogy frissen szedett-e, vagy már a pulton áll egy hete.

Forrás: Origo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment