You are here
Trump ügyvédje beperelte az “orosz dosszié” összeállíttatóit és az azt megjelentető lapot USA 

Trump ügyvédje beperelte az “orosz dosszié” összeállíttatóit és az azt megjelentető lapot

Michael Cohen, az amerikai elnök ügyvédje rágalmazásért beperelte a Fusion GPS nevű céget, amely bizonyítatlan vádakat gyűjtetett Donald Trumpról, valamint a BuzzFeed nevű honlapot, amely közölte ezeket a vádakat.

Perkeresetében az ügyvéd százmillió dolláros kártérítést kér a Fusion GPS-től, a BuzzFeednél érvényesítendő kártérítés összegét azonban nem határozta meg, ezt a bírósági tárgyaláson állapítják majd meg.

“Ami sok, az sok, elég volt a hamis orosz dossziéból” – írta Twitter-bejegyzésében az ügyvéd, miután kedden benyújtotta a keresetet egy szövetségi bíróságon.

A nyomozással, kutatással, stratégiai tanácsadással foglalkozó washingtoni Fusion GPS volt az a cég, amely a választási kampányban megbízta Christopher Steele volt brit hírszerzőt, hogy állítson össze egy dossziét Trump vélelmezett orosz kapcsolatairól.

A munkát a Trump elnökjelöltségét ellenező néhány republikánus adományozó kezdte finanszírozni, de aztán “átvette” a Demokrata Párt és Hillary Clinton kampánycsapata. A dossziéban megfogalmazott, de eddig nem bizonyított állítások azóta kongresszusi vizsgálatok kereszttüzébe kerültek. A vizsgálódások azt igyekszenek feltárni, hogy vajon Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak-e orosz tisztségviselőkkel, s vajon Oroszország beavatkozott-e a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba.

A Fusion GPS társalapítójának, Glenn Simpsonnak a szenátusban tavaly nyári meghallgatásán elhangzottak jegyzőkönyvét kedden hozta nyilvánosságra a szenátus igazságügyi bizottsága. A jegyzőkönyv tanúsága szerint Simpson azt mondta a kongresszusi vezető politikusoknak, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hitelt érdemlőnek találta a dossziéban megfogalmazott állításokat, mert ugyan meg nem nevezett, de Trumphoz közel álló forrásoktól származtak.

A BuzzFeed 2017 januárjában publikálta a dosszié némely állítását, közölve egyúttal, hogy az állításokat nem ellenőrizték és tartalmazhatnak tévedéseket is.

Donald Trump Twitter-bejegyzésben sürgette a republikánusokat, hogy – mint fogalmazott – “végre vegyék már át az ellenőrzést” az Oroszország feltételezett szerepével kapcsolatos vizsgálatokban  A bejegyzésben az elnök ismét azt állította: az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése folytatódik”. Majd hozzátette: “nem volt összejátszás, ezt mindenki tudja beleértve a demokratákat is, mégis minden folytatódik. Oroszország és a világ nevet a butaságon, amelynek tanúja”.
Chuck Grassley, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke a bejegyzésre így reagált: “nem tudom, mi jár az elnök fejében,   jobb nem kommentálni, amíg meg nem vitatom magával az elnökkel”.

mti

További Hírek:

Leave a Comment