You are here
A tudományos együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Cambridge-ben Palkovics László Nagyvilág 

A tudományos együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Cambridge-ben Palkovics László

A tudományos együttműködés lehetőségeiről, köztük a magyar egyetemekkel és a köréjük szerveződő tudományos parkokkal folytatandó együttműködésről tárgyalt a Cambridge-i Egyetem vezetőivel pénteken Palkovics László.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára megbeszélései után, péntek este az MTI-nek elmondta: a magyar küldöttség eszmecserét folytatott a Cambridge-i Egyetem tudományos parkját menedzselő cég vezetőivel arról, “hogyan is kell egy ilyen tudományos parkot felépíteni”.
Palkovics László ezzel összefüggésben felidézte a szegedi lézerközponthoz tartozó tudományos park kialakítását.
Az államtitkár megbeszélést tartott a Cambridge-i Egyetem rektor-helyettesével is, elsősorban Magyarország és az angliai egyetem együttműködésének lehetőségeiről, amelyek Palkovics László szerint meglehetősen szerteágazóak lehetnek.
Áttekintették, hogy miként lehet olyan megállapodást kötni a Cambridge-i Egyetemmel, amely az egyetem és Magyarország számára egyaránt fontos kutatási területekre terjedne ki.
E lehetséges területek között említette az államtitkár a mesterséges intelligenciát és a biotechnológiát.
Palkovics László elmondta: a Cambridge-i Egyetem nagyon sikeres abban, hogy miként lehet az intézmény akadémiai oldalán létrehozott tudást üzleti szempontból hasznosítani, milyen motivációs rendszerrel lehet az egyetemi professzorokat érdekeltté tenni abban, hogy a kutatásaikból eredő tudományos eredmények ne csak a tudományos oldalon hasznosuljanak, ne csak szakmai publikációk szülessenek ezekből az eredményekből, és abban is, hogyan kell menedzselni a tudásportfoliót, a szabadalmakat.
Az államtitkár találkozott a Cambridge-i Egyetemen tanuló magyar hallgatók képviselőivel is. Ezen a találkozón szóba került, hogy miként lehet a magyar cégeket érdekeltté tenni a magyarországi álláslehetőségek bemutatásában a Cambridge-i Egyetemen.
Palkovics László elmondta: készült egy felmérés is arról, hogy a Cambridge-ben tanuló magyarok közül hányan képzelik el Magyarországon a jövőjüket. Egyharmaduk mondta azt, hogy tanulmányai után mindenképpen hazatér Magyarországra, további egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy megfelelő álláslehetőségek és körülmények esetén hazatérne.
A magyar kormány feladata olyan feltételek biztosítása, hogy a cambridge-i magyar diákoknak valóban a kétharmada, vagy akár még nagyobb hányada úgy döntsön, hogy Magyarországon kíván elhelyezkedni tanulmányainak befejezése után – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára.

Forrás: MTI / Kép:   frisshirek.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment