You are here
Új dinoszauruszfajt fedeztek föl Argentínában Érdekességek 

Új dinoszauruszfajt fedeztek föl Argentínában

Spanyol és argentin paleontológusok fölfedeztek egy 110 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz maradványait Argentína közepén részén. Az állat a nagy testű növényevő szauropodák alrendágába tartozik, akárcsak a Diplodocus vagy a Brontosaurus. Az új fajt Lavocatisaurus agrioensis névre keresztelték.

A most fölfedezett maradványok három különböző állathoz, de ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. A fosszíliák egy 12 méter magas felnőtt példány, illetve két kisebb, 6-7 méteres állat maradványai.

Jose Luis Carballido, az Egidio Feruglio múzeum kutatója elmondta, hogy főleg koponyacsontokat találtak: orrot, állkapcsokat, fogakat, illetve szemgödröket. Gerinc-, nyak- és farokmaradványok is előkerültek. A töredékek alapján a paleontológusok elkészíthették az állat teljes rekonstrukcióját.

“Nemcsak egy új fajt sikerült fölfedeznünk egy olyan területen, ahol nem remélhettük, hogy fosszíliákra bukkanhatunk, de a koponya szinte teljes épségben megmaradt.”

– mondta Carballido.

A szauropodák a legnagyobb testű élőlények, amelyek valaha a Földet taposták. A nagy testű növényevőknek hosszú nyakuk és farkuk volt, valamint masszív testalkatuk, és az összméretükhöz képest kis fejük. A szakértők úgy vélik, hogy a szauropodák közé tartozó Supersaurus akár 33-34 méter magasra is megnőhetett, az Argentinosaurus tömege pedig a 120 tonnát is meghaladhatta.

Index

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment