You are here
Újabb hot spotokat nyit Olaszország, de nem mond le az érkező migránsok továbbküldéséről EU 

Újabb hot spotokat nyit Olaszország, de nem mond le az érkező migránsok továbbküldéséről

Hat új regisztrációs központ (hot spot) nyílik Olaszországban a migránsok azonosítására – jelentette be Marco Minniti belügyminiszter a szerdai sajtóban, és ezzel egy időben a római kormány tárgyalást indított a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökséggel arról, hogy a Földközi-tengeren szolgáló hajói ne csak Olaszországba szállítsák a migránsokat.

A 2015-től megnyitott négy olaszországi regisztrációs központot (Lampedusa, Pozzallo, Trapani, Taranto) további hattal erősítik meg (Palermo, Siracusa, Cagliari, Conigliano, Reggio Calabria, Crotone), ezek ismét kivétel nélkül Dél-Olaszország partjain nyílnak.
Olaszország így válaszol az Európai Bizottság kedden bejelentett migrációs cselekvési tervére. Róma azt szándékozik bizonyítani, hogy mindent megtesz az olaszországi partokra érkezők azonosítására, valamint a menedékkérők és az illegális bevándorlók megkülönböztetésére.
Marco Minniti a Corriere della Sera című napilapnak nyilatkozva sikerként könyvelte el az EU cselekvési tervét, amelyet “hat-nullás győzelemnek” nevezett, mivel szerinte Brüsszel Róma minden javaslatát elfogadta.

Az olasz belügyi tárca vezetője azonban továbbra is megvalósítandó célnak tartja, hogy a Földközi-tengeren tevékeny mentőhajók ne kizárólag Olaszországba szállítsák a migránsokat. A római belügyminisztérium ezért tárgyalást indított a Frontexszel a Triton-művelet “felülvizsgálására”. A 2014-ben indult közös európai művelet a mediterrán régió középső térségében hivatott korlátozni az EU felé áramló illegális bevándorlást. A műveletben 26 tagállam vesz részt, 11 hajóval. Olaszország azt akarja elérni, hogy a Triton nem olasz hajói saját tagállamaikba vigyék az embereket. A Triton hajói 2016-ban 48 ezer embert szállítottak Olaszországba.

Olaszország ugyanezt várja el a nem kormányzati szervezetektől (NGO) is: az EU-tagországok belügyminisztereinek e heti informális tallinni találkozóján Minniti bemutatja az NGO-k tevékenységét szabályozni kívánó terveit. Az olasz fél javaslatai között szerepel, hogy ha nem olasz felségjelzésű NGO-hajóról van szó, akkor először saját országa hatóságainak jelezze, hogy embereket szállít, és abba a tagállamba vigye a migránsokat, ne automatikusan az olasz partokra.

Az olasz sajtó úgy látja, hogy Tallinnban a római kormány a visegrádi négyek “blokkjával” és Franciaországgal találja magát szemben, amelyek mind nemet mondanak a menedékkérők áthelyezésére Olaszországból. Az IlSole24Ore című gazdasági napilap Emmanuel Macront Lengyelországhoz hasonlította amiatt, hogy a francia elnök határozottan elutasítja az uniós tagországok közötti áthelyezéseket.
A Corriere della Sera szerint Ausztria fegyveres erőkkel védi az Olaszországgal közös határait, “inváziótól” tartva, miközben a bolzanói idegenrendészet adatai szerint kedden egyetlenegy migráns próbált meg átlépni Olaszországból Ausztriába.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment