You are here
Újabb kiszivárogtatás: Északkelet-Anglia és Észak-Írország járna a legrosszabbul megállapodás nélküli Brexit esetén      Brexit 

Újabb kiszivárogtatás: Északkelet-Anglia és Észak-Írország járna a legrosszabbul megállapodás nélküli Brexit esetén  

A brit EU-tagság megszűnésének gazdasági következményeiről összeállított kormányzati tanulmány szerdán kiszivárgott újabb részletei szerint Anglia északkeleti térsége és Észak-Írország járna a legrosszabbul, ha az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

Január végén szivárogtak ki először részletek a bizalmasnak szánt brit kormányzati tanulmányból. A hatástanulmány akkor megismert megállapításai szerint a brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások.
A jelentéshez használt modellszámítások szerint a brit hazai össztermék (GDP) halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.
A brit kormányzati szakértők által készített tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe – amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaság egészében.
A Sky News brit hírtelevízió szerdán újabb részletekhez jutott hozzá a belső jelentésből.
A tanulmány frissen kiszivárgott megállapításai szerint Észak-Írország gazdasága másfél évtizedes távlatban 12 százalékpontos GDP-növekedési veszteséget szenvedne el megállapodás nélküli Brexit esetén, Északkelet-Angliában pedig 16 százalékpontos lenne a halmozott GDP-növekedési kiesés ugyanebben a 15 éves időtávlatban, ha a brit EU-tagság megszűnése után nem lép életbe szabadkereskedelmi megállapodás az unióval.
A Sky News által megszerzett részletek szerint ezt az angliai országrészt akkor is 11 százalékpontos összesített növekedési veszteség érné a következő másfél évtizedben, ha a brit kormány szándékainak megfelelően sikerülne szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az Európai Unióval.
Északkelet-Angliai az egyetlen angol országrész, amelynek többlete van az EU-val folytatott brit árukereskedelemben, és ez a térség részesül Anglián belül az egy főre jutó legtöbb uniós fejlesztési támogatásban.
Brit kormányforrások már a január végi első kiszivárogtatás után hangsúlyozták, hogy a tanulmány “egy korai, félkész tervezete” került ki, amely nem tartalmazza azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a  brit kormány szándékai szerint kialakítandó “mély és különleges viszonyrendszer” gyakorolna a brit gazdaságra.
Az elemzés létezése általános meglepetést keltett, mivel David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának nem sokkal korábbi meghallgatásán még azt mondta: a brit kormány nem készített átfogó hatástanulmányt arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése milyen következményekkel jár majd a brit gazdaságra.
Arra a kérdésre, hogy miért nem készült erről átfogó gazdasági hatástanulmány, Davis azt mondta, hogy nem lelkes híve a gazdasági modelleknek, “mert ezek mindegyike tévesnek bizonyult”.

Forrás: MTI / Kép:   hirek.ma   /

További Hírek:

Leave a Comment