You are here
Ukrajna 2025-ig meghosszabbította nukleáris üzemanyag vásárlására kötött szerződését a Westinghouse céggel       Nagyvilág 

Ukrajna 2025-ig meghosszabbította nukleáris üzemanyag vásárlására kötött szerződését a Westinghouse céggel    

Az Energoatom ukrán állami vállalat 2025-ig meghosszabbította a nukleáris üzemanyag vásárlására kötött szerződését a Westinghouse amerikai-japán tulajdonú céggel – jelentette be a Westinghouse hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint.

Ukrajna a diverzifikáció jegyében 2014 áprilisában kötött 2020-ig szóló megállapodást a Westinghouse vállalattal, addig ugyanis csak Oroszországból importált nukleáris üzemanyagot.
Az új megállapodás értelmében az ukrajnai atomerőművek összesen 15 blokkja közül hétben kizárólag az amerikai-japán vállalat svédországi üzemében előállított üzemanyagot fogják használni.
Az UNIAN jelentése szerint jelenleg a zaporizzsjai és a dél-ukrajnai atomerőmű használ Svédországban gyártott üzemanyagot. Idén Kijev azt tervezi, hogy a dél-ukrajnai atomerőmű harmadik blokkját is kizárólag a Westinghouse-tól kapott üzemanyaggal működtetik majd.
Az Energoatom által közzétett adatok alapján az ukrán állami vállalat a tavalyi év első felében 58 százalékról 49 százalékra csökkentette a nukleáris üzemanyag Oroszországtól vásárolt arányát, és így 51 százalékot tett ki a Westinghouse részesedése az ukrajnai atomerőművek által felhasznált összes üzemanyagból.
Ukrajnának négy működő atomerőműve van: az ország keleti részében a zaporizzsjai, a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében, továbbá a nyugati országrészben egy Hmilnickijben és egy Rivnében.

Forrás: MTI / Kép:   napi.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment