You are here
Ukrán válság – Az ukrán börtönigazgató szerint az orosz konzulátus nem hajlandó átvenni az elhunyt orosz elítélt holttestét Egyéb 

Ukrán válság – Az ukrán börtönigazgató szerint az orosz konzulátus nem hajlandó átvenni az elhunyt orosz elítélt holttestét

A lvivi (lembergi) orosz főkonzulátus munkatársai már tízedik napja nem hajlandók átvenni és Oroszországba hazaszállítani a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő Drohobics büntetés-végrehajtási telepen elhunyt orosz állampolgárságú elítélt holttestét – mondta el szerdán Olekszandr Kupec, a telep igazgatója a Leopolis lvivi (lembergi) hírportál érdeklődésére.

A 45 éves Valerij Ivanovot – aki korábban a csecsenföli háborúban egy ejtőernyős alakulatban szolgált – 12 évi szabadságvesztésre ítélték, mert Ukrajna elleni harci cselekményekben vett részt a luhanszki szakadárok oldalán. A telepen 2017 szeptembere óta raboskodott.
Kedden hozta nyilvánosságra a luhanszki szakadárok egy képviselője Minszkben halálhírét azt állítva, hogy a férfit a börtönőrök bántalmazták, és sérüléseibe halt bele.
Szerdán a helyi ügyészség az ombudsmani hivatalon keresztül azt a tájékoztatást tette közzé, hogy a férfi halála az előzetes vizsgálatok alapján szerencsétlen baleset volt. Az elítélt a rabok pihenőhelyiségében ki akart cserélni egy lámpaégőt, ezért felmászott egy összecsukható létrára, ami viszont felborult vele, ő pedig esés közben beütötte a tarkóját. A fejsérüléstől azonnal beállt a halál. Az orvosszakértői vizsgálat végleges eredményét várhatóan egy hónap múlva kapja meg az ügyészség.
A börtön igazgatója elmondta, hogy rögtön a férfi halála után kapcsolatba léptek az orosz konzulátussal. A diplomaták azonban mostanáig nem intéztek semmit a holttest elszállítása ügyében arra hivatkozva, hogy állítólag nem találják az elhunyt hozzátartozóit. A hírportál megjegyezte, hogy a férfi lánytestvére Arhangelszkben él, akit mellesleg az egyik ukrán televízió újságírója a nyáron keresett fel és interjút is készített vele.

mti / kamaraonline

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment