You are here
Falra vetített Klimt-képekből nyílt kiállítás Párizsban Kultúra Nagyvilág 

Falra vetített Klimt-képekből nyílt kiállítás Párizsban

Gustav Klimt osztrák festőművész, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője tiszteletére 120 óriási, vetített képből nyílt kiállítás a francia főváros első digitális képzőművészeti központjában, a L’Atelier des Lumieres-ben.

A 3300 négyzetméteres digitális kiállítóteremben 120 videoprojektor vetíti a padlóra, a mennyezetre és a falakra Klimt alkotásait térbeli hangosítás mellett. A különleges élményt és látványt egyedi multimédiás eszközök biztosítják a tárlaton.

 

Klimt (1862- 1918) festményei napjainkban komoly összegekért cserélnek gazdát. 2003 novemberében „Landhaus am Attersee” képe 29 128 000 dollárért kelt el. 2006-ban pedig az „Adele Bloch-Bauer I” elnevezésű alkotását 135 millió dollárért vette meg Ronald Lauder, a kozmetikumbirodalom alapító Estée Lauder fia, aki a képet manhattani galériájában, a kizárólag német és osztrák műalkotásokat bemutató Neue Galerie-ben állította ki. A pénz nagy részét egyébként az örökös jótékony célra adományozta.

Az 1907-ben készült kép Adele Bloch-Bauert, egy bécsi zsidó cukorgyáros feleségét ábrázolja, a festő munkásságának, valamint a bécsi szecessziónak az egyik csúcsaként tartják számon. A világhírű festményen a fekete hajú Adele arany háttér előtt ül, jellegzetes szecessziós mintázatú arany ruhában.

A képek felértékelődése komoly peres ügyekhez is vezetett, ugyanis számos kép korábban ausztriai zsidó családok tulajdonában volt – nem egyszer ők voltak a megrendelők vagy mecénások -, amit a nácik lefoglaltak. Az elmúlt években több jogos örökös kapta vissza így festményét. A világhírű portrét négy másikkal együtt (Adele Bloch-Bauer II, Az almafa, Bükkfaerdő, Házak az atterseei Unterachban) 2006-ban szolgáltatta vissza az osztrák állam Maria Altman 89 éves amerikai állampolgárnak, az öt jogos örökös képviselőjének.

Adele Bloch Bauer a képekről végrendeletében úgy intézkedett, hogy azok férje halála után kerüljenek osztrák múzeumokba. Bloch Bauer azonban a nácik elől Svájcba menekült, a festményeket pedig hatalomra jutásuk után a nácik elkobozták. Az iparos végrendeletében feleségétől eltérően a családjára hagyta a Klimt képeket. Az Adele Bloch-Bauer II című festmény később Oprah Winfrey tulajdonába került és egy darabig a New York-i Modern Művészetek Múzeumában állították ki. Tavaly 150 millió dollárért adta el Gustav Klimt portréját, a képet egy meg nem nevezett kínai vevő vásárolta meg.

Forrás: Érdekes Világ / Fotó: atelier-lumieres.com/Culturespaces/E. Spiller

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment