You are here
24 kilométeres fal védi a világ legritkább ásványát Érdekességek 

24 kilométeres fal védi a világ legritkább ásványát

Elkészült az a hatalmas, 24 kilométer hosszú fal, amely a világ legritkább, a Földön egyetlen helyen előforduló ásványát védi a fosztogatóktól és tolvajoktól és a drágakő-csempészektől. Tanzánia kormánya a korrupcióellenes intézkedések részeként húzta fel a masszív létesítményt északi bányái köré, hogy megvédje a gyémántnál is ritkább drágakövet.

Az értékes tanzanitot nagyon kedvelik mind az ékszerek készítői, mind azok viselői. Tanzánia országa jelentős bevételre tesz szert a csak a területén fellelhető ásványkincs értékesítéséből, a kormány pedig látványos lépést tett, hogy megvédje a bányászati területeket – számolnak be róla hírportálok.

A Kilimandzsáró közelében élő maszáj közösségek legendája szerint, a régi időkben nagy szárazság, majd tűzvész pusztított a területen. A tűz eloltása után a maszájok a talajban észrevették a gyönyörű, sötétkék színű köveket.

A világ meglehetősen későn, 1967-ben találkozhatott csak az értékes kövekkel, amikor is a maszájok megmutatták azok fellelési helyeit egy indiai drágakő-vadásznak.

A tanzanitot jelenleg is csak ebben a térségben lehet megtalálni. Gyakran összetévesztik a zafírral, amely jelenleg drágább, mint a Kilimandzsáró kövei, noha ez utóbbiak ára is erősen emelkedik. Az általában sötétkék vagy lila árnyalatú tanzanit napfény hatására vöröses árnyalatban pompázik.

A maszájok a tanzániai piacokon időnként most is megjelennek nyerskövekkel, de ezek többsége – mivel csiszolatlan – a drágakövek piacán nem képvisel komoly értéket. Viszont előfordult már az is, hogy éppen egy különleges darabot kínáltak fel a kíváncsi bámészkodóknak.

Az eddigi legnagyobb tanzanit amit találtak, 16 839 karátos volt, közel 3,5 kilogramm súlyú. 2005-ben került elő.

Origo / Fotó: livemaster.ru

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment