You are here
Vádat emeltek egy kínai férfi ellen gazdasági hírszerzés gyanújával az Egyesült Államokban    Nagyvilág 

Vádat emeltek egy kínai férfi ellen gazdasági hírszerzés gyanújával az Egyesült Államokban  

Vádat emeltek egy kínai férfi ellen gazdasági hírszerzés gyanújával az Egyesült Államokban.

Hszü Jan-csün kínai állampolgárt Belgiumban tartóztatták le még április elején, kedden adták ki az Egyesült Államoknak.
John Demers, a nemzetbiztonságért felelős amerikai igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak elmondta: a férfi az amerikai repülőgépiparra és űrhajózásra vonatkozó ipari és kereskedelmi kémkedést végzett, és a feltételezések szerint a kínai állambiztonsági minisztérium munkatársa. Pekingben ez a minisztérium a felelős a külföldi hírszerzésért és az elhárításért.     “Nem tűrhetjük, hogy egy nemzet ellopja szellemi munkánk gyümölcseit” – fogalmazott Demers.
A férfit kiadatása óta egy ohiói börtönben őrzik. Szerdán az ohiói Cincinatti vádesküdtszéke emelt vádat ellene.
A vád szerint Hszü 2013 óta vezető amerikai repülőgépgyártókat és iparági szakembereket vett célba, hogy “rendkívül érzékeny” műszaki információkat szerezzen meg. A vádirat szerint amerikai szakembereket hívott meg Pekingbe “szakmai eszmecserére” vagy egyetemeken tartandó előadásokra.     Hszü ellen összeesküvés és gazdasági kémkedés kísérlete miatt emeltek vádat. A bűncselekményért az Egyesült Államokban 15 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Kereskedelmi titkok megszerzése céljából elkövetett összeesküvésért 10 esztendeig tartó szabadságvesztés a büntetési tétel.
Az első kommentárok emlékeztetnek, hogy a vádemelésre a Washington és Peking közötti szélesedő kereskedelmi háború közepette került sor.

mti / infoesztergom

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment