You are here
Vádat emeltek a londoni parlament mellett terrorgyanú miatt őrizetbe vett férfi ellen UK 

Vádat emeltek a londoni parlament mellett terrorgyanú miatt őrizetbe vett férfi ellen

Vádat emelt kedden a Scotland Yard a londoni parlament közelében április végén terrorizmus gyanújával őrizetbe vett fiatal férfi ellen.

A 27 éves, külföldön született, de brit állampolgárságú Khalid Mohamed Omar Alit a londoni rendőrség kedd esti közleménye szerint terrorcselekmény elkövetésének előkészületével vádolják, és azzal, hogy emberéletek veszélyeztetése, illetve súlyos anyagi kár okozása céljával robbanóanyagokat állított elő és birtokolt.
A robbanószerekkel kapcsolatos vád a Scotland Yard tájékoztatása szerint Ali öt évvel ezelőtti afganisztáni tevékenységével függ össze, de a rendőrségi közlemény nem tér ki részletesen arra, hogy a vádlott pontosan mit csinált 2012-ben Afganisztánban.
Ali, akit április 27-én látványos rendőrségi kommandós akcióval vettek őrizetbe a londoni Westminster kerület kormányzati negyedének közepén, szerdán áll a londoni magisztrátusi bíróság elé.
Az áprilisi akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre, az akkori tájékoztatás szerint előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejleteként. Alit a fegyveres rendőri osztag tagjai a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon – nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől – a földre teperték, majd megbilincselték és egy rendőrautóval elszállították.
Az incidens során sérülés nem történt.
Alinál az őrizetbe vétel után több kést találtak.
A helyszín közvetlen közelében március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd járdáján, majd a parlamentnél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament őrsége a helyszínen agyonlőtte.
Ali április végi őrizetbe vétele után a Scotland Yard hangsúlyozta, hogy a két ügy között nincs összefüggés.

Forrás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment