You are here
Van egy ország, amely szinte csak megújuló energiákat használt idén Kultúra 

Van egy ország, amely szinte csak megújuló energiákat használt idén

Csak egyetlen nappal, de így is megdöntötte 2015-ös rekordját Costa Rica. Az ország abban az évben 299 napig kizárólag megújuló energiákkal működött. Idén elérték a 300 napot.

A közép-amerikai ország különösen gazdaság folyóvizekben. Ahogy a Newsweeek is említi, a vízenergia meghatározó az ország energiafordulatában.

Az országban megújuló forrásokból kinyert energia 78 százaléka a vízenergia hasznosításához köthető.

Ezt követi a szél- és a geotermikus energia, 10-10 százalékos részesedéssel. A napenergia és a biomassza haszonsítása csak 1-1 százalékkal járul hozzá a megújuló energiák termeléséhez.

Úgy tűnik, ilyen eredmények mellett mint az idei,

Costa Rica hamarosan végleg maga mögött hagyhatja a leginkább környezetkárosító szenet és a földgázt, legalábbis az energiatermelésben.

Az idei 300 napos rekordot a következő években még feljebb kívánják tornászni.

Ám energetikai és a környezetvédelmi szakértők is megjegyzik: a megújuló energiák nemzetközi viszonylatban is példaértékű hasznosítása
egyelőre csak a villamos energia termelésére terjed ki.
A földgázt továbbra is használják a fűtésben, amelyre a klímatikus adottságok ellenére is szükség van Costa Ricában.

Továbbá van még egy vonatkozás, melyet nem lehet elhallgatni a közel 5 millió lakosú ország energetikai ügyeivel kapcsolatban. Ez pedig rekordsebességgel növő olajigénye, mely elsősorban annak köszönhető, hogy rohamosan nő az utakon közelekedő gépjárművek száma. Ezeknek alig 2 százaléka hibrid vagy elektromos hajtású, a döntő többsége hagyományos benzines üzemű.

Szinte elrejtőzik előlünk az az ellentmondás, hogy minden energiaszükségletünk nagyjából 70 százaléka az olajhoz köthető”
– jegyzi meg Dr. Monica Araya, egy helyi, fenntarható fejlesztéssekkel foglalkozó szakember.

Costa Rica teljes energiaigényének egyelőre csak 25-30 százalékát teszi ki a lassan valóban 100 százalékig megújuló energiákon nyugvó villamos energia termelés.

Origo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment