You are here
Véglegesen elítélték Jean-Marie Le Pent a náci gázkamrák jelentőségének elbagatellizálása miatt EU 

Véglegesen elítélték Jean-Marie Le Pent a náci gázkamrák jelentőségének elbagatellizálása miatt

A francia semmítőszék megerősítette és ezzel véglegessé tette kedden Jean-Marie Le Pen 30 ezer eurós pénzbüntetését, amelyet azért róttak ki a radikális jobboldali Nemzeti Front alapítójára és tiszteletbeli elnökére, mert 2015 áprilisában megismételte egy korábbi kijelentését, miszerint a gázkamrák a második világháború egyik “részletkérdését” jelentik.

A legmagasabb jogi intézmény a döntéssel elutasította a szélsőjobboldali politikus fellebbezését a párizsi fellebbviteli bíróság 2017. március 1-jei döntése ellen.
Jean-Marie Le Pent már kétszer elítélték ezen kijelentése miatt, amely először 1987-ben hangzott el.
Az újabb bírósági ítéletet az idézte elő, hogy 2015. április 2-án egy újságíró megkérdezte az idős politikust, megbánta-e, hogy “részletkérdésnek” minősítette a gázkamrákat. “Egyáltalán nem. Az, amit mondtam, összhangban áll az elgondolásommal, miszerint a gázkamrák a háború történetének egy részletét jelentik, és nem a háború volt a gázkamrák egyik részlete”.
A Nemzeti Front alapítóját az 1990-es évek kezdete óta nyolc alkalommal ítélték el rasszista vagy holokauszttagadó kijelentései miatt. Lánya, Marine Le Pen, aki 2011-ben vette át a párt irányítását, tartózkodik a hasonló nyilatkozatoktól, s tudatosan próbálja meg a pártját szalonképesebbé tenni. Apját a gázkamrákról tett kijelentésének megismétlése miatt 2015-ben ki is zárta a Nemzeti Frontból.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment