You are here
Venezuelai válság – Caracas elleni új szankciókról írt alá rendeletet Donald Trump amerikai elnök USA 

Venezuelai válság – Caracas elleni új szankciókról írt alá rendeletet Donald Trump amerikai elnök

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken.

A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt “a zsarnokság” megállítására.
Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte: az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.
“Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán” – olvasható a Fehér Ház kommünikéjében. A közlemény hozzáteszi: a most hozott intézkedéseket “nagyon gondosan” dolgozták ki, annak érdekében hogy a venezuelai kormányt “megfosszák alapvető pénzügyi forrásától”. Az elnöki hivatal leszögezte: “az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére”.
Az Egyesült Államok a közeli jövőben nem siettet katonai beavatkozást Venezuelában – ezt Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó szögezte le pénteken a Fehér Ház szokásos napi sajtótájékoztatóján. “Mindig a lehetőségek széles skáláját vizsgáljuk, és nyilvánvalóan valamennyi döntésünket a térségben lévő partnereinkkel közösen hozzuk meg” – tette hozzá McMaster.
Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók “erős üzenetet” küldenek Maduro elnöknek. “Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni” – fogalmazott.
Haley azt is elmondta, hogy Venezuela külügyminisztere, Jorge Arreaza – aki jelenleg New Yorkban, az ENSZ-ben tárgyal -, nem kért találkozót tőle.
Arreaza a világszervezetben – António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélései után – kijelentette: az új amerikai szankciók a venezuelai nép elleni “legrosszabb agressziót” jelentik. “Vajon az Egyesült Államok célja, hogy humanitárius válságot idézzen elő Venezuelában?” – fogalmazta kérdésbe álláspontját a dél-amerikai ország minisztere. Hozzátette: Venezuela demokrácia, amelyet kormánya meg is véd majd.
Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például – venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly’ mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment