You are here
Venezuelai válság – Maduro ellenzékének képviselői Washingtonban segélykonferenciát szerveznek Nagyvilág 

Venezuelai válság – Maduro ellenzékének képviselői Washingtonban segélykonferenciát szerveznek

Nicolás Maduro venezuelai ellenzékének képviselői segélykonferenciát szerveznek Washingtonban – jelentette be hétfőn Carlos Vecchio, az Egyesült Államok által is ideiglenes elnökként elismert Juan Guaidó washingtoni képviselője.

“Venezuela ideiglenes kormánya február 14-én nemzetközi konferenciát szervez” – jelentette be közleményében Carlos Vecchio. Közölte: a tervezett konferencián azonnali humanitárius segítséget szorgalmaznak majd a venezuelai nép támogatására, segítséget várva országoktól, nem-kormányzati szervezetektől, a venezuelai diaszpórától egyaránt.     A konferenciát az amerikai külügyminisztérium szomszédságában lévő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) székházában tartják.
A Guaidót ideiglenes államfőként elismerő országok jó része már komoly segítséget ajánlott fel az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvedő venezuelaiaknak.
A dél-amerikai országban uralkodó válságot megvitató hétfői kanadai tanácskozáson – amelyet a 14 amerikai országot, köztük Kanadát is tömörítő, úgynevezett Limai Csoport szervezett -, Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette, hogy országa 53 millió kanadai dollár értékű segélyt küld a venezuelai népnek.     Később Heiko Maas német külügyminiszter is közölte, hogy kormánya ötmillió euró értékű humanitárius segélyt bocsát Venezuela rendelkezésére.     Juan Guaidó hétfőn a venezuelai hadsereg segítségét kérte, hogy a külföldi segélyszállítmányokat beengedjék az országba, Nicolás Maduro azonban szintén hétfőn egy katonai rendezvényen ismételten visszautasította a humanitárius segélyeket, és kijelentette, hogy inkább a segélyeket kérő ellenzék szorul “mentális segítségnyújtásra”.

mti / propeller

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment