You are here
Visszautasítja a cseh külügyminiszter a népszavazás gondolatát az uniós kilépésről EU 

Visszautasítja a cseh külügyminiszter a népszavazás gondolatát az uniós kilépésről

Felháborítónak nevezte és határozottan visszautasította Lubomir Zaorálek cseh külügyminiszter azt a felvetést, hogy esetleg népszavazást tarthatnának Csehországnak az Európai Unióból történő kilépéséről – jelentették hétfőn a cseh lapok.

“Az EU-ból való kilépés számomra olyan ötlet, mintha a Marsról jött volna, azzal együtt, hogy számos dologgal az unióban nem értek egyet” – mondta Zaorálek a cseh televízióban.
A külügyminiszter hozzátette: “a cseh polgárok nem ostobák, látják, milyen következményekkel járt Nagy-Britanniában a Brexit-népszavazás. Csökkennek a reáljövedelmek, leálltak a befektetések, növekszik az infláció és az (angol) font értéke 15 százalékot esett. Rossz most ott a hangulat”.
Zaorálek arra reagált, hogy Václav Klaus volt cseh államfő nemrég kijelentette: eljött az idő, hogy Csehország elkezdje előkészíteni a kilépést az Európai Unióból. Sőt, a hivatalban lévő államfő, Milos Zeman is úgy nyilatkozott, hogy támogatna egy ilyen témájú referendumot, bár ő maga az unióban maradás mellett voksolna.
Zaorálek fogja vezetni a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kampányát az októberi képviselőházi választások előtt. Zaorálek előre léptetéséről júniusban döntött a párt, miután Bohuslav Sobotka kormányfő a CSSD egyre csökkenő népszerűsége miatt lemondott pártelnöki tisztségéről és a választási kampány politikai vezetéséről.
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a CSSD csak a negyedik helyen végezne a szavazatok 10 százalékával. A közelgő választások legnagyobb favoritja az Andrej Babis multimilliárdos által vezetett ANO mozgalom, amelynek népszerűsége tartósan 30 százalék felett mozog.

Forrás: MTI / Kép: Wikipedia /

További Hírek:

Leave a Comment