You are here
A Volkswagen megszűnik létezni a mai formájában EU Pénzügy 

A Volkswagen megszűnik létezni a mai formájában

Biztossá vált, hogy a ma ismert Volkswagen csoportot radikálisan átalakítják annak érdekében, hogy megtarthassa vezető pozícióját az autógyártók között és sikerüljön megvalósítani a menedzsment közép- és hosszú távú terveit. A nagyszabású feladat levezénylésével Herbert Diesst bízták meg, akinél tökéletesebb jelöltet valószínűleg nem is találhattak volna.

Az elmúlt hónapok bejelentéseit, eseményeit és számait látva egyre inkább úgy látjuk, hogy a Volkswagen csoport jelenlegi formájában megszűnhet létezni néhány éven belül. Feltéve, hogy a világ vezető autógyártójaként meg akarja őrizni piaci pozícióit az értékesítés területén és valóban meg kívánja valósítani a profitábilitásra vonatkozó közép- és hosszú távú céljait.

Az élet úgy hozta, hogy nem kellett éveket sem várnunk és a látomásunk valósággá változott, a Volkswagen menedzsmentje ugyanis a járműiparra, illetve a cégcsoportra nehezedő extrém nyomás – szigorodó szabályozás, új szereplők megjelenés, Kína előretörése, az elektromos- és önvezető autózás terjedése, a közösségi közlekedés gyors terjedése, rohamléptekben változó fogyasztói szokások, Ipar 4.0 térhódítása – hatására nagyon komoly változásokat jelentett be, amelyek lényegében összhangban vannak a korábbi várakozásainkkal:

A Volkswagen hat új üzleti területre – a korábbi cikkünkben mi ettől eltérően holdingszerkezetről írtunk – osztja fel működését, és külön portfóliót hoz létre Kína számára. A lépéstől a társaság decentralizált működést, és a hatékonyság javulását várja.

A hat új területen belül három autógyártó üzletágat hívnak életre, Volume, Premium és Super Premium néven. A Volkswagen mindemellett a busz és teherautó üzletágát külön cégbe választja le, az új társaságot később akár tőzsdére is vihetik majd. Erre viszont aligha kerülhet sor 2019 előtt és nincs is kőbe vésve a tőzsdei kibocsátás. A divízió vezetője, Andreas Renschler egy interjúban ugyanis elárulta, hogy akár az is elképzelhető, hogy csak vállalati kötvényeket bocsátanak ki és így vonnak be forrást a piacról, a végső döntést majd a részvényesek hozzák meg.

A Volkswagen csoport irányítása is érdemben átalakul, a vezérigazgatói széket Matthias Müllertől a Volkswagen márkaigazgatója, Herbert Diess veszi át, aki egyben a Volume divíziót, a konszern kutatási és fejlesztési tevékenységét és a “Vehicle IT” autós informatikai részleget is irányítja majd. A Premium divíziót a csoport értékesítési feladataival együtt az Audi vezérigazgatójára, Rupert Stadlerre bízzák, míg a Super Premium üzletágért, valamint a csoport termelési feladataiért a Porsche vezér, Oliver Blume lesz felelős. A Volkswagen ezt követően szigorúbban kezeli majd a vállalatvezetési feladatokat, a most bejelentett szerkezeti átalakítás keretében létrejövő három, új autógyártó divizó vezetőjét csoport-szintű felelősséggel ruházza fel a társaság. Erre azért van nagy szükség, mert a várhatóan hatékonyabb döntéshozatalnak köszönhetően az egyes divíziók gyorsabban tudnának reagálni a nemzetközi változásokra, kihívásokra és megoldódhat a házon belüli rivalizálás, illetve az erőforrásokért folytatott küzdelem. Könnyebbé válhat az egyes márkák esetében a tiszta célpiacok meghatározása és csökkenhet a házon belüli kannibalizáció is.

Összevonják a beszerzést és a cégcsoport összes alkatrészgyártó egységét, utóbbi világszerte 56 üzemet és durván 80 ezer alkalmazottat jelent, ide tartoznak a motorokat, váltókat és a futóműveket gyártó részlegek is. A cél az új részleg létrehozásával nem lehet más, mint az, hogy hatékonyabbá tegyék a működést. Az autógyártást ugyanis rugalmasabbá és olcsóbbá teheti, ha nem az egyes márkákhoz kötődik az egyes alkatrészek gyártása és beszerzése, hanem egy központi részlegtől érkeznek a konszern márkáihoz.

portfolio.hu / Fotó: Drive.gr

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment