You are here
Volt szenátorok figyelmeztetnek az amerikai demokrácia megvédésnek fontosságára USA 

Volt szenátorok figyelmeztetnek az amerikai demokrácia megvédésnek fontosságára

Volt amerikai szenátorok véleménycikkben figyelmeztetnek az amerikai demokrácia megvédésének fontosságára a The Washington Post című lap hasábjain.

A 44 volt szenátor – köztük 32 demokrata párti, 10 republikánus és 2 független – a lap véleményoldalán kedden megjelent közös publicisztikában arra figyelmezteti a szenátus jelenlegi és a novemberi félidős választásokon újonnan megválasztott politikusait, hogy az Egyesült Államok “veszélyes időszakba” lép, és szükségesnek látszik az amerikai demokrácia megvédése. A politikusok arra sürgetik a szenátorokat, hogy emelkedjenek felül a politikai ideológiákon és a nemzeti érdekeket szolgálva védelmezzék az amerikai demokráciát.
“Közeledünk a Robert S. Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkájának lezárásához és a képviselőháznak az elnök és kormányzata ügyeiben folytatandó vizsgálatainak megindításához” – fogalmaznak a volt szenátorok, utalva egyes demokrata párti politikusok azon megjegyzéseire, miszerint az új, demokrata többségű képviselőház vizsgálatokat indíthat Donald Trump ellen. A politikusok szerint minderre olyan időszakban kerül sor, amikor “regionális konfliktusok és globális hatalmi összeütközések továbbra is fenyegetik” az amerikai biztonságot, gazdaságot és a geopolitikai stabilitást.
A cikket aláírók úgy vélik, hogy az Egyesült Államok olyan fordulóponthoz érkezett, amikor – ahogyan fogalmaznak – “demokráciánk alapvető értékei és nemzetbiztonsági érdekeink forognak kockán, és a jogállamot és intézményeink szabad és független működését” biztosítani kell.
A politikusok hangoztatták annak fontosságát is, hogy “kihívást jelentő időkben” félre kell tenni a politikai nézetkülönbségeket a kongresszusban. “Történelmünk nehéz pillanataiban, amikor alkotmányos válságok fenyegettek, a szenátus állt ki demokráciánk védelme mellett. Ma ismét ilyen időket élünk” – hangsúlyozták.
A cikk aláírói között van Max Baucus montanai, Evan Bayh indianai, Tom Daschle dél-dakotai, John Kerry massachusettsi demokrata párti volt szenátor. A republikánus táborból mások mellett a maine-i William Cohen, a New York-i Al D’Amato és a wyomingi Alan Simpson írta alá a cikket.

mti / lokal

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment