You are here
Washington “türelmetlenül várja az együttműködés folytatását” az újraválasztott egyiptomi elnökkel       USA 

Washington “türelmetlenül várja az együttműködés folytatását” az újraválasztott egyiptomi elnökkel    

Washington “türelmetlenül várja az együttműködés folytatását” Abdel Fattáh esz-Szíszi újraválasztott egyiptomi elnökkel – tudatta közleményében hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

A Heather Nauert szóvivő által aláírt közlemény hangsúlyozza az Egyesült Államok és Egyiptom közötti erős partneri kapcsolatot – amelyet nagyra értékel – és a “stratégiai partnerség további javulását”.
A közlemény ugyanakkor utal arra is, hogy Washingtonban észrevételezték az egyiptomi gyülekezési- és szólásszabadság visszaszorításáról megjelent híradásokat a választás előtti időszakban, és Washington “továbbra is bátorítja a politikai részvétel lehetőségeinek szélesítését” az egyiptomiak számára. Az amerikai kormány egyúttal támogatja az alapvető emberi jogok és szabadságjogok tiszteletben tartását is – áll a kommünikében.
Abdel Fattáh esz-Szíszi elnököt a múlt héten a szavazatok valamivel több mint 97 százalékával választották újra, s a voksolás végleges eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra Kairóban.
A nemrégiben posztjáról távozott amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson február közepén tett látogatást az arab országban, s akkor hangsúlyozta tárgyalópartnereinek a “hiteles választások” fontosságát. Amerikai sajtóhírek szerint Tillerson felvetett “aggodalomra okot adó” témákat is, például a civil társadalom szabadságának ügyét, vagy a demokratikus folyamat törékenységét.

Forrás: MTI / Kép:  24.hu    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment