You are here
XVI. Benedek védelmébe vette Ferenc pápát az “ostoba előítéletekkel” szemben       Nagyvilág 

XVI. Benedek védelmébe vette Ferenc pápát az “ostoba előítéletekkel” szemben    

Levélben vette védelmébe Ferenc pápát XVI. Benedek hétfőn, “ostoba előítéletnek” nevezve az utódjával szemben felmerülő,  az egyházfő teológiai nézeteivel kapcsolatos  bírálatokat, egyben hangsúlyozva, hogy az öt évvel ezelőtt megválasztott pápa a folyamatosságot képviseli.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa levelet küldött a  2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa tiszteletére rendezett könyvbemutatóra. A Vatikán ugyanis kötetsorozatot adott ki Ferenc pápa  teológiai nézeteiről tizenegy nemzetközi teológus együttműködésével.
A nyugalmazott pápa levelében azt írta, hogy a sorozat “reagálni akar arra az ostoba előítéletre, miszerint Ferenc pápa csak egy praktikus ember teológiai vagy filozófiai képzettség nélkül”. XVI. Benedek hangsúlyozta, hasonló véleményt fogalmaztak meg korábban  vele szemben is. Bírálói akkoriban azt hangoztatták, hogy  kizárólag elméleti teológus volt, aki  “keveset értett egy mai keresztény gyakorlati életéből”.
XVI. Benedek hozzátette, Ferenc pápa mély filozófiai és teológiai képzettséggel bír, ami segít meglátni “a két pápaság közötti belső folyamatosságot, minden stílusbeli és személyiségtől függő különbség ellenére”.
Az egyik szerző, Mariella Perroni olasz teológus elmondta, a Vatikán nehezen talált teológusokat a kötetsorozat kiadásához, mivel többen azzal utasították el a felkérést, hogy szerintük Ferenc pápa nem  rendelkezik megfelelő teológiai képzettséggel.

Forrás: MTI / Kép:   szoboszloinap.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment