You are here
Zaorálek: Nagy-Britannia kilépésével az EU-ból nem sérülhetnek a csehek jogai Brexit 

Zaorálek: Nagy-Britannia kilépésével az EU-ból nem sérülhetnek a csehek jogai

Csehország továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésével (Brexit) ne sérüljenek a szigetországban élő és dolgozó cseh állampolgárok jogai – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott David Davis brit Brexit-ügyi miniszterrel.

Zaorálek a találkozó utáni sajtótájékoztatón leszögezte: a mostani cseh-brit találkozót nem lehet az EU-brit tárgyalási folyamat megsértésének tekinteni. A cseh prioritások ugyanis részét képezik a 27 uniós tagállam közös pozíciójának – jegyezte meg.
A cseh-brit miniszteri találkozót eredetileg áprilisra tervezték, de az előrehozott brit parlamenti választások miatt későbbre halasztották.
David Davis szintén szükségesnek mondta, hogy mielőbb tisztázódjanak a brit kilépés feltételei és körülményei, mert ez megnyugtathatja a Nagy-Britanniában dolgozó uniós polgárokat, illetve az európai kontinensen dolgozó briteket, s eloszlathatja aggályaikat.
“Szeretnénk mindezt gyorsan tisztázni. Ez erkölcsi kötelességünk. El kell oszlatni az emberek aggályait, hogy biztosak lehessenek jövőjükben” – jelentette ki a brit miniszter.
Zaorálek és Davis egyetértett abban, hogy az EU-nak és Nagy-Britaniának, illetve Csehországnak és Londonnak a válás után is szoros kapcsolatokat kell ápolnia. “Bízom abban, hogy a Brexit után is jó barátok, szövetségesek maradunk és kapcsolataink jók lesznek” – mondta a cseh diplomácia vezetője.
Zaorálek leszögezte: tájékoztató jellegű találkozóról volt szó, Csehország továbbra is az EU keretében kíván hivatalosan tárgyalni Londonnal.

Forrás: MTI / Kép:   tyden.cz  /

További Hírek:

Leave a Comment